Les empreses interessades s'han d'adreçar al Departament de Promoció Econòmica al correu olesaindustrial@olesademontserrat.cat. Paral·lelament, la Regidoria d'Aigua i Energia continua treballant en la creació d'una Comunitat Energètica Municipal.
El Departament de Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat posa en marxa un servei de diagnosi i assessorament gratuït sobre estalvi de consums i costos energètics per a les empreses ubicades als polígons industrials del municipis. Amb aquest servei, que es pot oferir gràcies a un recurs sol·licitat a la Diputació de Barcelona, es pretén ajudar i assessorar les empreses locals sobre com disminuir el cost energètic alhora que sobre la viabilitat d’incorporar-ne les energies renovables.
Precisament, que les empreses apostin per sistemes renovables per generar energia és un dels reptes de l’Ajuntament d’Olesa en la seva aposta per la creació d’una Comunitat Energètica municipal. L’Ajuntament ja hi va començar a treballar el passat mandat i és el gran projecte de la nova Regidoria d’Aigua i Energia. La funció d’aquesta Comunitat Energètica municipal serà la de gestionar de forma integrada totes les instal·lacions fotovoltaiques d’Olesa, independentment de la seva titularitat, i integrar consums complementaris dels socis (industria, comerç, oficines, residencial...) a través de contractes d’autoconsum compartit, per acostar l’aprofitament de l’energia generada al 100%. L’objectiu és reduir el cost de l’energia que paguen empreses, ciutadania i Ajuntament; incrementar la producció local d’energia renovable; avançar cap a un model energètic més just, resilient i independent, i dinamitzar l’activitat econòmica local.
El servei gratuït i el projecte de Comunitat Energètica municipal ja s’han presentat a les empreses locals, en un acte virtual titulat "La transició energètica als polígons industrials d'Olesa de Montserrat" que va comptar amb l’alcalde d’Olesa, Jordi Parent i el regidor d’Aigua i Energia, Ferran Cerdeira, així com amb la presència del regidor de Promoció Econòmica, Domènec Paloma. Hi van intervenir Daniel González Castellví, consultor d’Aiguasol Consulting (encarregada del projecte de Comunitat Energètica municipal); Manel Rivero, gerent d’Intiam Ruai (que oferirà el servei gratuït d’assessorament a empreses), i la tresorera i el secretari de l’Associació Industrial Olesa (ASINOL), Mireia Moreno i Xavier Llopart, respectivament.
Un dels sectors estratègics on impulsar la transició energètica als municipis i ciutats són les àrees d’activitat econòmica, ja que són sectors que tenen grans consums i, alhora, un alt potencial de generació d’energia neta. Per aquesta raó moltes empreses ja s’han plantejat la incorporació d’energies renovables.
Ara bé, abans d’incorporar aquests sistemes és indispensables optimitzar els consums, potències i contractes d’energia, per aconseguir que l’estalvi sigui real i efectiu.
Per facilitar aquesta feina a les empreses, l’Ajuntament d’Olesa posa en marxa un servei gratuït de diagnosi i assessorament sobre estalvi de consums i costos energètics. A través de l’assessoria Intiam Ruai, es facilita que els responsables de les empreses puguin aprendre a analitzar bé les dades de consum energètic, fer una bona contractació de subministrament i aconseguir tenir aparells elèctrics més eficients.
D’aquesta manera, l’assessoria analitza dades com ara els consums d’il·luminació, de maquinària de clima, de màquines frigorífiques, d’aparells ofimàtics i, en general, de qualsevol aparell elèctric. També analitza els anomenats consums “ocults i inútils”.
Segons Manel Rivero, gerent d’Intiam Ruai, amb tota aquesta feina de diagnosi, el servei fa un acompanyament en els canvis contractuals i d’estalvi i un assessorament per abordar processos com ara la descarbonització de l’empresa (per suprimir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle), l’electrificació de tots els consums possibles i, si així ho desitja l’empresa, apostar per energies renovables i formar part de la Comunitat Energètica municipal.
Manel Rivero ha assegurat que les empreses que reben el servei tenen uns estalvis de costos d’energia d’entre el 10 i el 50%. Aquest estalvi pot arribar a ser d’entre el 20 i el 75% si l’empresa opta per sumar-se a una comunitat energètica.
Les empreses que vulguin sol·licitar aquest servei poden escriure al correu
electrònic olesaindustrial@olesademontserrat.cat o bé omplir el següent formulari.
Des del passat mandat l’Ajuntament d’Olesa està treballant en el projecte de creació d’una Comunitat Energètica Municipal que ofereixi importants beneficis per als associats potencials (empreses, ciutadania i el mateix Ajuntament) i, alhora, contribueixi a que Olesa de Montserrat avanci cap a un model energètic més just, resilient i independent. Segons l’alcalde d’Olesa, Jordi Parent, “hem de poder produir i redistribuir energia neta i això serà possible amb una Comunitat Energètica Municipal” per a la qual l’ajuntament espera poder anar de la mà de les empreses locals.
El projecte el lidera actualment la nova Regidoria d’Aigua i Energia, que ha remarcat que la creació d’una Comunitat Energètica Municipal “és un projecte punter, ja que no s’està fent a massa llocs, i que requereix de la coordinació de tots els actors del nostre municipi”.
Les comunitats energètiques són entitats jurídiques de participació totalment voluntària i oberta, on el control efectiu l'exerceixen els seus membres, que poden ser persones físiques, pimes o autoritats locals. L'objectiu social és oferir beneficis energètics a la comunitat, dels quals també es deriven importants objectius mediambientals, econòmics o socials cap als membres de la comunitat o del municipi.
No s’ha de confondre una comunitat energètica amb, únicament, l’autoconsum compartit, que és el mecanisme pel qual un consumidor elèctric pot gaudir dels estalvis generats per una instal·lació de generació renovable connectada a una altra escomesa situada a menys de 2.000 metres de distancia. I és que la comunitat energètica va molt més enllà, ja que també inclou, entre les seves activitats, promoure, construir i operar sistemes fotovoltaics, propis o aliens, en cobertes públiques i privades; operar de forma integrada i optimitzada sistemes fotovoltaics públics i privats existents per aconseguir el màxim aprofitament, i entre d’altres, distribuir els estalvis econòmics derivats entre totes les sòcies de la Comunitat Energètica Municipal.
Segons Daniel González Castellví, consultor d’Aiguasol Consulting (que està desenvolupant el projecte de Comunitat Energètica Municipal), Olesa disposa actualment de 286 sistemes fotovoltaics, que no arriba ni al 4% del potencial d’autogeneració d’energia que té el municipi. El baix rati d’autoconsum d’aquests sistemes, segons González Castellví, fa que es perdin 104.000 € anuals.
Els beneficis i potencial, per tant, d’una Comunitat energètica Municipal estan sobradament demostrats.
Mentre comença a caminar aquest projecte, des de l’Associació Industrial Olesa (ASINOL) també han començat a treballar en una comunitat energètica que doni servei als polígons industrials. Mireia Moreno, tresorera d’ASINOL, també ha destacat els beneficis que comporta unir forces en la transició energètica, en aquest cas per a les empreses: reducció de costos d’inversió i en la factura energètica i estabilitat de preus.
Les empreses interessades en formar part d’aquest primera comunitat energètica local es poden posar en contacte amb ASINOL al correu electrònic info@asinol.cat
MP3 - Jordi Parent
MP3 - Ferran Cerdeira
MP3 - Daniel Gonzàlez
MP3 - Manel Rivero
MP3 - Mireia Moreno
Promoció Econòmica – Ajuntament d’Olesa de Montserrat
Ample, 25 | Edifici de Cal Rapissa
08640 Olesa de Montserrat
promocio@olesademontserrat.cat
Tel. 93 778 00 50 – Ext. 3600